Crestem pui de carne in mod traditional
Pui de gaina, pui de tara sau pui de carne?
Inainte de a expune definitiile, sa va precizam faptul ca la noi in curte crestem pui de gaina din rase autohtone, rase mixte (oua si carne), dar si pui de carne (albi). Absolut toti puii sunt crescuti natural, in mod traditional, la sol, cu hrana preparata de noi: grau, porumb, orz, ovaz, in, secara etc si multa iarba. NU FOLOSIM nutreturi combinate (CONCENTRATE) in hranirea puilor! Din acest motiv puii nostri ajung intr-un timp mai indelungat la 1,5-2 kg atunci cand pot fi sacrificati. Absolut toti puii de gaina sunt adapostiti noaptea in spatii calduroase, aerisite si curate. Primavara, vara si toamna puii se bucura in voie de lumina naturala si mult spatiu de miscare in volierele amenajate.
Puiul de gaina este un termen general folosit pentru multele rase de gaini existente pe piata. Gainile pot fi crescute pentru oua ( rasa Lenghorn, rasa La Bresse, Hamburg etc), pentru carne (Cornish, Cochinchina, Brahma) sau mixt, atat pentru oua cat si pentru carne (Rhode-Island, Sussex, Plymouth-Rock). In functie rasa, puiul de gaina are un anumit consum de furaje, si o anumita dezvoltare.
Puii de tara, numiti si "colorati" provin din rasele de gaini autohtone, care au o mare diversitate de culori a penajului: potarnichiu, barat, alb, fumuriu, galben, negru etc. Gainile din tara noastra sunt gaini usoare, femela ajungand la 1,2 -1,5 kg, iar cocosul la 1,5-2,5 kg. Productia de oua este modesta (50-60 de oua anual). In ceea ce priveste carnea, desi greutatea pasarilor este mica, gustul este foarte bun si apreciat.
Puiul de carne sau broiler-ul, este produsul a cativa zeci de ani de hibridari, experimente, imbunatatiri. Broilerul provine din incrucisarea a doua rase - Rock pe linie materna, si Cornish pe linie paterna. Puii broiler sunt preferati de specialistii din domeniu pentru cresterea rapida si pentru conversia eficienta a hranei. Puii de carne au in general culoare complet alba, conformatia caracteristica reselor combatante, cu creasta batuta, tripla sau nuciforma.
Astfel, avicultura moderna inseamna o crestere de tip intensiv, un numar foarte mare de pasari pe unitatea de suprafata, presupunand utilizarea sistemelor de custi si baterii, a sistemelor automatizare de hranire si adapare, a medicamentiei care sa stimuleze cresterea rapida a pasarilor!
Care sunt dezavantajele cresterii in sistem intensiv a puilor de carne?